fbpx

Izmir

De op twee na grootste stad van Turkije is; trots, liberaal, en diep gecultiveerd. Omringd door de azuurblauwe baai van Izmir, is het een belangrijke Egeïsche haven sinds de oudheid, toen het de Griekse stad Smyrna was, en de kordon (promenade) aan de kust is net zo aantrekkelijk en levendig als alle andere ter wereld.

Het rijke en fascinerende erfgoed van de stad weerspiegelt het feit dat het door de eeuwen heen de thuisbasis is geweest van Grieken, Armeniërs, Joden, Levantijnen en Turken. Hoewel het tegenwoordig niet zo multicultureel is al toen, heeft het nog steeds Joodse en Levantijnse gemeenschappen, en de unieke en heerlijke keuken getuigt hiervan.

Buitenlandse bezoekers zijn hier grotendeels beperkt tot zakenreizigers en toeristen op weg naar Efeze, maar een groot aantal van hen blijft toch in Izmir, aangezien de stad de thuisbasis is van boeiende attracties, waaronder een van de meest fascinerende bazaars van Turkije en meerdere musea; waaronder een indrukwekkend museum voor geschiedenis en kunst, en een lokale levensstijl die zowel ontspannen als gastvrij is.

Kusadası

Kuşadası, wat 'vogeleiland' betekent in het Turks, ligt in een prachtige golf in de Egeïsche regio van Turkije en staat bekend om zijn turquoise bruisende water van de Egeïsche Zee, brede zandstranden, felle zon en grote jachthaven met een capaciteit van 600 boten. Een glorieuze oude stad staat ernaast, Efeze met miljoenen bezoekers van rondleidingen per jaar. De stad ligt slechts 80 kilometer (50 mijl) van de luchthaven Adnan Menderes in Izmir. Talrijke vakantiedorpen en hotels liggen langs de kust en honderden restaurants serveren gerechten van over de hele wereld en natuurlijk de Turkse keuken, een van de grootste keukens ter wereld. Er zijn ook veel hostels, disco's, bars, cafetaria's, pubs en "Turkse nachten"; allemaal om vakantiegangers te bedienen.

Kuşadası heeft een zekere aardsheid behouden en goedkope maaltijden en pensioenen zijn nog steeds in de stad te vinden. Veel winkels doen een levendige handel met passagiers van honderden cruiseschepen die een dag of twee aanmeren, waardoor er voldoende tijd is voor een reis naar Efeze en een shoppingexpeditie

Het kleine Güvercin Adası (Duiveneiland) is via een verhoogde weg in het stadscentrum met het vasteland verbonden. De romantische setting omvat een goed onderhouden bloementuin die het gerestaureerde 14e-15e eeuwse fort omringt en ook een cafetaria herbergt.

Stranden in de buurt van de stad kunnen in de zomer behoorlijk druk worden. Als je meer rust wilt, ga dan naar het Dilek Peninsula National Park, ongeveer 28 kilometer (17 mijl) van Kuşadası. Het is ook mogelijk om het Griekse eiland Samos te bereiken met veerboten die dagelijks vertrekken vanuit de haven van Kuşadası

Malatya

Malatya ligt aan de voet van het anti-Taurusgebergte en is een landbouw-, industrie- en veeteeltcentrum van Oost-Anatolië. De vruchtbare vlakte staat bekend om zijn abrikozengroei en er worden veel heerlijke lekkernijen van gemaakt, evenals desserts. Deze provincie heette in de oudheid "Maldiya" en dankt zijn naam aan de Hettitische taal. Het ligt 670 kilometer (416 mijl) ten oosten van Ankara, en de twee kleine steden buiten de stad vormen de belangrijkste bezienswaardigheden.

Aslantepe, op een afstand van 7 kilometer (4,3 mijl), was ooit de hoofdstad van een Hettitische staat en dateert uit het eerste millennium voor Christus. Het is de stad met de oude Hettitische tradities en stijlen, en binnen de stadsmuren is een paleis gevonden, met beelden en reliëfs, die voorbeelden zijn van de artistieke werken van die tijd.

Battalgazi, 9 kilometer (5,6 mijl) van Malatya, is een oude stad uit de Byzantijnse periode, in die tijd bekend als "Melitene". De stadsmuren van dit middeleeuwse centrum zijn gebouwd door de Byzantijnen. In de stad is er de Ulu-moskee uit 1247, die werd gebouwd door de Seltsjoeken en hun kenmerkende architectonische stijl weerspiegelt.

De archeologische vondsten uit Malatya zijn ondergebracht in het stadsmuseum, inclusief nieuwe artefacten die zijn gevonden in het lagere Eufraatgebied. Het museum, in 1969 in gebruik genomen in een tijdelijk gebouw en vervolgens in 1979 verhuisd naar zijn nieuwe plek in de buurt van Kernek Park, heeft meer dan 15.000 voorwerpen tentoongesteld. Er is een breed scala aan tentoonstellingen, variërend van de fossielen tot zandrotsen die in Malatya worden gevonden, en veel voorwerpen die teruggaan tot het neolithicum, het Chalcolithicum en de bronstijd, zoals kleine sculpturen, obsidiaan messen, sikkels, pijpeinden, snijders en perforators, zwaarden en speeruiteinden, zegelafdrukken, ritten en menselijke grafvondsten. Hettitische, Urartu, Romeinse, Byzantijnse, Seltsjoekse en Ottomaanse werken worden ook tentoongesteld in het museum.

Naast dit museum is er een leuke en originele bazaar. Hier worden langs een hele straat koperen voorwerpen verkocht en het is een leuke winkelplek die kleur geeft aan uw bezoek.

Chat openen
Gözde International Hospitals
Kunnen we je helpen?